Course detail

LMA5008 - Analytical Methods in Sugar Technology


Credit hours

In-class work
per week
Practice
per week
Credits
Duration
Total
2
2
8
15 weeks
120 hours

Instructor
Claudio Lima de Aguiar

Objective
To transmit knowledge about chemical, microbiological and process control on sugar production. b) Prepare the student for the technical-scientific career in the sugar-energy sector.

Content
Introduction: importance of physical-chemical control in sugar mills. Organization of the sugar-alcohol laboratory and management. Principles of analytical methods; optical saccharimetry; chemical saccharimetry; refractometry and colorimetry; control of the raw material: systems for determining maturation and deterioration and interpretation of the results obtained. Control of the juice extraction operations. Purification control: Filtration control: humidity and filter retention calculations. Control of evaporation, cooking and complementary crystallization: water sampling; juices, syrups, and massacuites. Control of sugars: sampling of types of sugars; filterability and ash: classification of sugars; safety factors and conservation of sugars.

Bibliography
1. CALDAS, C. Teoria Básica das Análises Sucroalcooleiras. Maceió: Central Analítica. 2005. 171 p.
2. CALDAS, C. Manual de Análises Selecionado para Indústrias Sucroalcooleiras. Sind. Ind. Aç. Álc. Est. Alagoas, Maceió: STAB, 1998.
3. COPERSUCAR Centro de Tecnologia. Divisão Industrial - Fermentação.434 p., 1987.
4. COPERSUCAR Centro de Tecnologia. Divisão Industrial - Destilação. 507 p. 1987.
5. RODELA, A. A.; BORGES, M. T. M. R. Manual Básico para a Laboratório Sucroalcooleiro. Piracicaba, 1989. 225 p.
6. SCHENEIDER, R. Sugar analysis. ICUMSA methods. Peterborough, ICUMSA, 1979, 265p.
7. SECATO-ANTONINI, S.R. Métodos de análises e monitoramento microbiológico em laboratório de destilaria. São Carlos:UFScar, 2004. 34p.
8. SILVA, N.; JUNQUEIRA, V.C.A.; SILVEIRA, N.F. Manual de métodos de análise microbiológica de alimentos. São Paulo:Varela, 1997. 259p.
9. INSTITUTO DE PESQUISAS TECNOLÓGICAS - CARLOS AUGUSTO DE CAMARGO - Coord. Conservação de Energia na Indústria do Açúcar e do Álcool. São Paulo, IPT Pub., 1990, 796p.
10. OLIVEIRA, A.J.; GALLO, C.R.; ALCARDE, V.E.; GODOY, A.; AMORIM, H.V.; Métodos para o controle microbiológico na produção de álcool e açúcar. Piracicaba:FERMENTEC/FEALQ/ESALQ-USP, 1996. 89p.
11. INGLEDEW, W.M., KELSALL, D.R., AUSTIN, G.D., KLUHSPEIS, C. The Alcohol Textbook. 5a Ed. , Nottingham: Nottingham University press, 2009. 541p.
12. MEADE, G.P. & CHEN, J.C.P. Cane sugar handbook. 10º ed. New York, Wiley, 1977. 947 p.
13. NASS, L.L.; PEREIRA, P.A.A.; ELLIS, D. Biofuels in Brazil: Na Overview. Crop Science, Madison, v.47, p.2228-2237, 2007.
14. PRAVE, P.; FAUST, O. ; STTIG, W.; SUKATSCH, D.A. Fundamentals of Biotechnology. Weinheim, VHC PUB., 1987.
15. SOUTH AFRICAN SUGAR TECHNOLOGIST’S ASSOCIATION. Laboratory mensal of south african sugar factories. Natal, SASTA, s.n.p. 1977.
16. ZARPELON, F.; STUPIELLO, J.P., BACCHARIN, L.M.; Jr. SILVA, J.F.; PASQUOT, L.C.; BEZERRA, L.A. Controle químico da fabricação do açúcar. São Paulo, COPERSUCAR, 1978. 127 P