FRUTA-PÃO
Árvore da família Moraceae, da espécie Artocarpus altilis (Parkins) Fosberg (A. communis Forst., A. incisus L. Filho., A. incisifolia Stokes, A. rima Blanco).
Nota 1 e 2: Ela é originária das partes quentes das Índias Orientais (Índia, Indochina, Arquipélago Malaio) e da Polinésia e trazida para as Américas, cultiva em todo o Brasil tropical-úmido. Seu fruto é um sincarpo de oval a globoso, com 12-20 cm de diâmetro, pesando maduro 2-4 kg. De casca fina, enrugada por numerosos pisos proeminentes, que correspondem ás saliências dos ápices e carpelos. Com o amadurecimento, a casca torna-se lisa, adquirindo coloração verde-amarela e um suave perfume. A polpa é brancacenta e configura massa abundante, farinácea, um tanto viscosa, dividida em alojamentos, contendo ou não sementes.
A tree of the family Moraceae, of the species Artocarpus altilis (Parkins) Fosberg (A. communis Forst., A. incisus L. Filho., A. incisifolia Stokes, A. rima Blanco).
Note 1 and 2: It is from the hot parts of the Eastern Indies (India, Indochina, Malayan archipelago) and of Polynesia and brought to all Americas. It is cropped all over tropical humid Brazil. Its fruit is an oval to a globous sincarp with 12-20 cm of diameter, weighing 2-4 kg when ripen. Its thin skin is wrinkled by a numerous of prominent floors, which correspond to the apex and carpel saliences. Along the maturation process, the skin becomes smooth and of a yellowish green color with a light scent. Its pulp is whitish and abundant mass, flowered, viscous, and divided in compartments, with or without seeds.