PINOT

PINOT
Fonética: 
/pˈi.nʊ/

Grupo de variedades de uva da espécie Vitis vinifera, para vinho.

Nota 1 e 2: É conhecida e apreciada pelas tribos gaulesas da Borgonha, desde as invasões romanas, pelas alturas do século IV. Integra o refinado rol das quatro uvas tintas clássicas para vinho, juntamente com Cabernet Sauvignon, Merlot e Syrah. É sobretudo em Beaune (França) que a Pinot Noir impera e, com a colaboração de Chardonnay e Meunier, fundamenta os melhores mostos champanheses. No Brasil, tanto a Pinot Noir como a Pinot Blanc e a Pinot Gris são poucas cultivadas, dado o seu mofino desempenho. Suas plantas, embora apresentem razoável resistência às doenças da folhagem, têm pouco vigor e avara produtividade, em virtude do pequeno tamanho dos cachos. As folhas são médias, orbiculares, trilobadas ou pentalobadas, com seio peciolar quase sempre aberto. Os cachos são pequenos, cilíndricos, compactos e muito sujeitos às podridões, com bagas pequenas, esferóides, pruinosas, de coloração branca, preta ou cinzenta.

PINOT
Fonetic: 
/ˈpē-(ˌ)nō/

A group of grape varieties of the species  Vitis vinifera, for wines.

Note 1 and 2: It is known and appreciated by Gaul tribes of Burgundy, since the Roman invasions, during 4th century. It fits in the fine list of four classic red grapes for wines, together with Cabernet Sauvignon, Merlot, and Syrah. It is mainly in Beaune (France) where Pinot Noir prevails and, with contribution of Chardonnay and Meunier, bases the greatest champagnes wort. In Brazil, as Pinot Noir as Pinot Blanc and Pinot Gris are little cultivated, due to its miserable performance. Its plants, although they have reasonable resistance to leaves diseases, have little vigor and mean productivity, due to the small size of bunches. The leaves are medium, orbicular, 3-5 lobes, with almost always open petiolar sinus. The bunches are small, cylindrical, compact, and very susceptible to rot, with small, spheroid, efflorescent berries, of white, black or grayish color.

Categoria gramatical: 
sms