MERLOT

MERLOT
Fonética: 
/meɾlˈo/

Videira da espécie Vitis vinifera. 

Nota 1 e 2: Os maiores produtores são França, Itália, Romênia e antiga Iugoslávia. No Brasil, Merlot é quase exclusivamente cultivada no Rio Grande do Sul. No Nordeste semiárido, começa a despertar interesse pelo vinho que propicia e pela boa produtividade. Videira de bom vigor, suscetível ao míldio dos cachos. Folhas pequenas, quinquelobadas, cuneiformes, seio peciolar em U ou em lira, seios laterais também em lira, às vezes pouco definidos. A face superior é glabra e a inferior, lanosa brancacenta. Cacho médio ou para pequeno, justamente compacto, cônico, alado, de longo pedúnculo. Baga média, esferoide, preto-azulada, polpa mole, sucosa, sabor que lembra o da palha.

MERLOT
Fonetic: 
/merˈlō/

A vine of the species Vitis vinifera. 

Note 1 and 2: Its greatest producers are France, Italy, Romania, and former Yugoslavia. In Brazil, Merlot is almost exclusively cultivated in Rio Grande do Sul state. In semi-arid Northeast region, it starts arousing interest due to its wine and its productivity. It is a grapevine of good vigor, susceptible to mildew of bunches. Its leaves are small, with five lobes, cuneiform, lyre- or U-shaped petiolar sinus, sometimes little shaped. The upper side is glabrous, and the lower one is whitish wooly. Medium bunch, almost small one, exactly compact, conic, winged, of long peduncle, medium, spheroid, and bluish- blackberry; soft, and juicy pulp, with a taste similar to straw.

Categoria gramatical: 
sms