PERLA DE CSABA

PERLA DE CSABA
Fonética: 
/pˈɛɾlə de kzaba/

Uva de mesa da espécie Vitis vinifera, obtida por M Stark, viticultor em Bekescsaba (Hungria), no ano de 1904. 

Nota 1 e 2: É de origem desconhecida e pouco cultivada no Brasil. Deve, no entanto, estar presente nas cogitações dos interesses na produção de uvas finas de mesa, em locais onde as condições climáticas sejam favoráveis à precocidade. São plantas de vigor médio e de apreciável resistência à antracnose e ao oídio: porém sujeitas ao míldio; para produzirem a contento, pedem poda longa. Folhas médias, orbiculares, trilobadas, brilhantes, com seio peciolar em lira ou mais ou menos fechada. Cachos de médios para grandes, cônicos e com acentuado sabor moscado.

PERLA OF CSABA
Fonetic: 
/ˈpərlə əv kˈsäbə/

A table grape of the species Vitis vinifera, developed by M Stark, a winegrower in Bekescsaba (Hungria), in 1904. 

Note 1 and 2: It has an unknown origin and it is little cultivated in Brazil. However, it must be present in the cogitations of interests in the fine table grapes, in areas where the climate conditions are favorable for the precocity. They are plants with middle vitality and the appreciable resistance to anthracnose and oidium: but they are susceptible to the mildew; for them to produce in a satisfactory quantity, prolonged pruning is necessary. Average leaves, orbicular, trilobate, and bright ones, with core of petiole in open or a little non-open lyra shaped leaf. With average berries and big ones, conical and with a strong nutmeg spice.

Categoria gramatical: 
SN