CEREJA-DA-TERRA

CEREJA-DA-TERRA
Fonética: 
/se.ɾˈe.ʒə-də-tˈɛ.xə/

Árvore da família Myrtaceae, da espécie Eugenia laevigata (Berg) Legrand (Phyllocalyx laevigatus Berg.; Eugenia laevigata DC.; Eugeniopsis laevigata; Marlierea laevigatta Niedenzu; Myrtus laevigatta Mart.).

Nota 1 e 2: Ele é originário do estado do Rio de Janeiro e disseminado para outros estados brasileiros e países como planta ornamental. Ele tem porte mediano, casca lisa e avermelhada, que se descortiça deixando manchas acinzentadas no tronco; as folhas são ovado-oblongas, pecioladas, glabras; as flores são pequenas; e o fruto é drupa oblonga de 2-3 cm de largura, de casca vermelho-escura para negra na maturação plena; a polpa é agridoce, comestível, mas pouco saborosa, envolvendo 1-2 sementes. 

EUGENIA LAEVIGATA
Fonetic: 
/yü-ˈjēnē-ˌä ˈlä-ˌāvə-ˌgātə/

A tree of the family Myrtaceae, of the species Eugenia laevigata (Berg) Legrand (Phyllocalyx laevigatus Berg.; Eugenia laevigata DC.; Eugeniopsis laevigata; Marlierea laevigatta Niedenzu; Myrtus laevigatta Mart.). 

Note 1 and 2:  It is native of Rio de Janeiro widespreading to other Brazilian states and foreign countries as an ornamental plant. It is of medium height, reddish flat bark when peeling leaves graish spots in the trunk; its leaves are oval-oblong, petiolated and glabrous. Its flowers are small. Its fruit is an oblong drupe of 2-3 cm of width, with a dark red to black skin when fully ripe; its pulp is soursweet, edible but not very tasty involving 1- 2 seeds.

Categoria gramatical: 
SP