CANELA-SASSAFRÁS

CANELA-SASSAFRÁS
Fonética: 
/kɐ.nˈɛ.lɐ-ˈsa-sə-ˌfras/

Árvore da família Lauraceae, da espécie Ocotea pretiosa (Nees) Mez. (Ocotea odorífera (Vell.) Rohver), de variedades pretiosa, longifolia e indecora. 

Nota 1 e 2: Ela ocorre do Sul da Bahia ao Rio Grande do Sul. Ela tinge 25 m x 120 cm (no cerrado não ultrapassa 10 m de altura); possui râmulos pardo-acinzentados, as pontas castanhas e com pequeninas lenticelas; casca rígida com cerca de 5-10 mm, íntegra, aromática, provida de verrúculas esparsas; folhas verde-escuras, agrupadas nas pontas dos râmulos, obovado-lanceoladas, brevemente acuminadas, finamente coriáceas, glabras, com nervuras pouco aparentes, na face dorsal superficialmente reticuladas, pecíolo com 8-15 cm; racemos simples, com 2-6 cm, glabros, axilares, reunindo-se na ponta dos râmulos por cima das folhas; flores brancas e perfumadas, segmentos perigonais, com 2 mm de comprimento, elíptico-lanceolados e carnosos; fruto elipsoide, 15-25 mm de comprimento, quase liso, castanho, deprimido no ápice, envolvido pela cúpula hemisférica, até pouco abaixo do meio. Possui madeira variável do pardo-amarelo claro ao pardo-avermelhado escuro, superfície brilhante e lisa, odor de safrol (Bahia) ou de canela (restante do páis). A madeira é empregada em construções, mobiliário, caixilhos, pranchas. Floresce em setembro-outubro e frutifica em novembro-dezembro. 

BRAZILIAN SASSAFRAS
Fonetic: 
/brəˈzɪljən ˈsa-sə-ˌfras/

A tree of the family Lauraceae, of the species Ocotea pretiosa (Nees) Mez. (Ocotea odorifera (Vell.) Rohver), of the varieties pretiosalongifolia and indecora. 

Note 1 and 2: It occurs from the south of the state of Bahia to the state of Rio Grande do Sul. It reaches 25m x 120 cm (in the Cerrado, it doesn’t exceed 10 m of height); it has brown-greyish branches, with brown ends and with small lenticels; the bark is rigid, with 5-10 mm, intact, aromatic and staffed with scattered and small excrescences; dark-green and obovate-lanceolate leaves, which are briefly acuminate, slightly coriaceous, glabrous, and gathered the in branch tips. The leaves have little apparent ribs, which are superficially reticulated in the dorsal surface. The petiole has 8-15 cm of length. The racemes are simple, with 2-6 cm, glabrous, axillary, gathering in the branch tips over the leaves with white and fragrant flowers, the perigonial segments have 2 mm of length and they are elliptical-lanceolate and fleshy. The fruit is ellipsoid, with 15-25 cm of length, it is brown and almost smooth, depressed in the apex, it is wrapped by a hemispheric cupule until a region just underneath the middle. The tree provides a wood whose colouration is situated between ligh brown-yellow and dark red-brown, the surface is shining and smooth and it has a safrole odour (Bahia) or a cinnamon odor (rest of the country). The wood is employed in building, furnishings, frames and boards. The flourishing takes place in September-October and the fruiting in November-December.