CANOLA

CANOLA
Fonética: 
/ka.nˈɔ.lə/

Grupo de cultivares de colza pertencentes as espécies Brassica napus e Brassica campestris e se dividem em dois tipos: primaveril e invernal. 

Nota 1 e 2: A group of cultivars of rapeseeds that belong to the species Brassica napus and Brassica campestris, they are divided in two types: springtime and wintry. Na região Sul do Brasil, o seu cultivo está sendo introduzido com bons resultados, substituindo parcialmente a lavoura de trigo, no período de inverno, os cultivares argentinos primaveris são os mais utilizados. A canola, no geral, contém entre 40 e 46 % de óleo nas sementes e 34 a 38 % de proteína no farelo, possuí baixo teor de ácido erúcico (máximo de 2%) no óleo e reduzido teor de glucosinolatos no farelo (máximo 30 micromols por grama). Por conter menos teor de ácidos graxos saturados que a soja (15%) e que o girassol (11%), a canola (6%) é recomendada para reduzir o risco de doenças cardiovasculares.

CANOLA
Fonetic: 
/kə-ˈnō-lə/

A group of cultivars of rapeseeds that belong to the species Brassica napus and Brassica campestris, they are divided in two types: springtime and wintry. 

Note 1 and 2: In the region South of Brazil, the canola cultivation has been introduced, bringing good results, it parcially replaces the wheat plantation during the winter, the argentine springtime cultivars are the most used. The canola, on average, contains between 40 and 46 % of oil in the seeds and between 34 and 38 % of protein in the bran; it has a low rate of erucic acid (2%) in the oil and a reduced rate of glucosinates in the bran (until 30 micromols per gram). Because of his lower rate of saturated fatty acids (6 %), when compared to soybean (15 %) and to sunflower (11%), it is recommended in order to reduce the risk of cardiovascular diseases. 

Categoria gramatical: 
sfs
Vulgarização: