CASTANHA-CACAU
Árvore da família Bombacaceae, da espécie Bombax insigne (Sav.) Schum. (Pachira insigne Sav. Pachira aquatica Planch & Triana, não Aubl.; Pachira macranta Spruce; Pachira spruceana Decne; Carolinea affinis L.; Carolinea insignis L.).
Nota 2: Possui casca fina quando nova, depois se torna áspera; possui folhas longopecioladas, 5-7 foliadas, persistentes; as flores são aromáticas, decorativas, axilares, solitárias, grandes, hermafroditas e pedunculadas; o cálice é tubuliforme e campanulado; com 5 pétalas obovais de 20-25 cm de comprimento, rosadas; estames numerosos e brancos, com em média, 20 cm de comprimento. O fruto é uma cápsula lenhosa, quinquessulcada, pardacenta, globular para oval, de base arredondada, deiscente por 5 valvas, medindo 10-15 cm de comprimento x 7-10 cm de diâmetro, encerrando numerosas sementes grandes, pardacentas, irregulares, comestíveis, alojadas em escassa paina sedosa de cor creme e que são comidas quer cruas quer assadas. Servem para adulterar o cacau. Floresce de janeiro a abril e frutifica de abril a agosto.
A tree of the family Bombacaceae, of the species Bombax insigne (Sav.) Schum. (Pachira insigne Sav. Pachira aquatica Planch & Triana, not Aubl.; Pachira macranta Spruce; Pachira spruceana Decne; Carolinea affinis L.; Carolinea insignis L.).
Note 2: It has a thin bark when young, which, later, becomes harsh. Its leaves are longpetiolated, 5-7 foliated, persistent; the flowers are aromatic, decorative, axillary, lonely, large, hermaphrodite and pedunculated; the calyx is tubuliform and campanulated; with 5 oboval petals that measure 20-25 cm of length, rosy; the stamens are white and numerous, with, on average, 20 cm of length. The fruit is a woody capsule, with 5 furrows, brownish, globular to oval, with a rounded basis, dehiscent by 5 valves; it measures 10-15 cm of length x 7-10 cm of diameter, enclosing numerous big seeds; which are brownish, irregular and edible; they are housed in a scarce silky kapok (cream colouration) and eated when raw or roasted. They are suitable for adulterare the cocoa. It flourishes between January and April and fruits between April and August.