CASTANHA-CACAU

CASTANHA-CACAU
Fonética: 
/kas.tˈə.ɲə-ka.kˈaw/

Árvore da família Bombacaceae, da espécie Bombax insigne (Sav.) Schum. (Pachira insigne Sav. Pachira aquatica Planch & Triana, não Aubl.; Pachira macranta Spruce; Pachira spruceana Decne; Carolinea affinis L.; Carolinea insignis L.). 

Nota 2: Possui casca fina quando nova, depois se torna áspera; possui folhas longopecioladas, 5-7 foliadas, persistentes; as flores são aromáticas, decorativas, axilares, solitárias, grandes, hermafroditas e pedunculadas; o cálice é tubuliforme e campanulado; com 5 pétalas obovais de 20-25 cm de comprimento, rosadas; estames numerosos e brancos, com em média, 20 cm de comprimento. O fruto é uma cápsula lenhosa, quinquessulcada, pardacenta, globular para oval, de base arredondada, deiscente por 5 valvas, medindo 10-15 cm de comprimento x 7-10 cm de diâmetro, encerrando numerosas sementes grandes, pardacentas, irregulares, comestíveis, alojadas em escassa paina sedosa de cor creme e que são comidas quer cruas quer assadas. Servem para adulterar o cacau. Floresce de janeiro a abril e frutifica de abril a agosto.

SHOWY SILK COTTON TREE
Fonetic: 
/ˈʃoʊi sɪlk ˈkɑtən tri/

A tree of the family Bombacaceae, of the species Bombax insigne (Sav.) Schum. (Pachira insigne Sav. Pachira aquatica Planch & Triana, not Aubl.; Pachira macranta Spruce; Pachira spruceana Decne; Carolinea affinis L.; Carolinea insignis L.). 

Note 2: It has a thin bark when young, which, later, becomes harsh. Its leaves are longpetiolated, 5-7 foliated, persistent; the flowers are aromatic, decorative, axillary, lonely, large, hermaphrodite and pedunculated; the calyx is tubuliform and campanulated; with 5 oboval petals that measure 20-25 cm of length, rosy; the stamens are white and numerous, with, on average, 20 cm of length. The fruit is a woody capsule, with 5 furrows, brownish, globular to oval, with a rounded basis, dehiscent by 5 valves; it measures 10-15 cm of length x 7-10 cm of diameter, enclosing numerous big seeds; which are brownish, irregular and edible; they are housed in a scarce silky kapok (cream colouration) and eated when raw or roasted. They are suitable for adulterare the cocoa. It flourishes between January and April and fruits between April and August.

Categoria gramatical: 
SN